DARV

DARV

DARV

DARV е арт и технологичен колектив, основан от Михаела Кавданска (медиен артист), Виолета Иванова (концептуален артист) и Флориан Вайнрих (софтуерен разработчик) през 2020 г. DARV реализира поредица от Art & Tech проекти, свързващи различни форми и дисциплини на изкуството, използвайки технологиите като медиатор и катализатор.

DARV е и името на AR приложение с отворен код, предназначено за художници и преподаватели по изкуство, използващи добавена реалност в различни артистични контексти.

Михаела Кавданска (медиен артист)

Михаела Кавданска работи като медиен артист и изследовател, творчески директор, културен мениджър, лектор, куратор и продуцент на изложби, фестивали и събития TEDx. Тя е съосновател на DARV collective, FURNA art & culture, AVmotional и KOTKI visuals. Родом от България, в момента тя живее и работи в Линц, Австрия.

През последните над 20 години от кариерата си в областта на изкуствата Михаела Кавданска участва в широк спектър от лични и съвместни интердисциплинарни проекти. Сред постиженията ѝ са получаването на награди и многобройни финансирания, както и изложби и изпълнения в галерии, музеи, фестивали и обществени пространства в Европа, САЩ и Азия. Селекция на пространства и събития: MNAC Букурещ, Essl Sammlung Museum Wien, Casino Luxembourg, Ars Electronica Center Linz, Национален музей за чуждестранно изкуство София, Международен център за съвременно изкуство Букурещ, Музей на изкуствата Арад, Württembergischer Kunstverein Stuttgart, Национален център за съвременен танц Букурещ, Cleveland Public Theatre & Playhouse Square, Национален театър Тимишоара, Театър Kosmos Виена, фестивал Ars Electronica, VIENNAFAIR, панаир на изкуствата Kinetica, филмов фестивал Crossing Europe, фестивал Tanzhafen, DAfest, Videomedeja, фестивал CAMP, фестивал Simultan, фестивал Post Screen, фестивал за медийно изкуство Pixxelpoint, фестивал eXplore Dance, панаир за медийно изкуство Unpainted, биенале The Wrong, TEDxLinz, Oil Tank Culture Park Сеул, Paradise Art Festival Сеул, MAFA и др.

Виолета Иванова (концептуален артист)

Виолета Иванова е родена в България След обучението си в Националната художествена академия, София/България, тя завършва магистърска степен по скулптурни концепции/керамика в Университета за изкуство и дизайн, Линц/Австрия. От 2016 г. е визуален артист на свободна практика, базиран в Австрия. В проектите си Виолета Иванова преплита лични преживявания и наблюдения върху природата на нещата и човека. Тя експериментира с неконвенционални материали и използва широк спектър от медии. Успоредно с индивидуалните си проекти Иванова често си сътрудничи с художници от различни области. Въпреки разнообразието от изразни средства и теми, творбите ѝ носят обща характерна черта - използването на метафори и косвени послания, които приканват зрителя към по-задълбочен размисъл и интерпретация. Участва в проекти в Япония, Китай, Южна Корея, Шотландия, Великобритания, Австрия, Швейцария, България, Кипър.

Флориан Вайнрих (софтуерен разработчик)

Роденият в Линц софтуерен инженер Флориан Вайнрих е работил по различни артистични и нехудожествени проекти през последните няколко години. След като завършва образование в областта на медийните технологии, той работи в медийни агенции и стартъпи. През 2019 г. става самостоятелно заето лице и започва да работи по местни и международни проекти в сътрудничество с други европейски артисти и медийни агенции. Освен това работи по визуални приложения в реално време, уеб проекти и хардуерни прототипи в Линц и Берлин.

www.darv.org | @darv.project | https://furna.at/ | https://darv.org/ar-editor 

16:00-18:00
Прожекция на филма Steps Untold 1.0 и дискусия / DARV, НХА

Steps Untold 1.0, 2023, 30' - прожекция на документален филм за проекта Steps Untold 1.0 (2021) - серия от специфични за обекта интервенции със смесена реалност, извършени на обществени стълбища. <

13:00-16:00
DARV Art & Tech Workshop: Augmented Reality Art in Public Spaces / DARV, НХА

Програмата на този уъркшоп включва кратко представяне на проектите на колектива DARV и приложението за добавена реалност DARV, специално разработено за артисти, художници, преподаватели по изкуства

16:00-18:00
Steps Untold 2.0: Stories of Reverse Migration, AR Interventions in Public Space & Guided Tour / DARV

Колективът DARV (Виолета Иванова, Михаела Кавданска и Флориан Вайнрих) ще представи нови интервенции с добавена реалност в публични пространства като част от текущия си проект Steps Untold.