Nouman, Bruce

От РЕЧНИК – ДИГИТАЛНИ ИЗКУСТВА
Направо към навигацията Направо към търсенето

БРУС НОУМАН

Брус Ноуман е американски художник като неговата практика обхваща широк спектър от медии, включително скулптура, фотография, неони, видео, рисуване, печат и изпълнение. Роден на 6 декември 1941 г. във Форт Уейн Индиана, САЩ. Завършва с бакалавърска степен от Университета на Уисконсин в Медисън през 1964 г. с математика и физика и магистърска степен по изкуство от Калифорнийския университет в Дейвис през 1966 г. Днес Брус Ноуман живее и твори в Ню Мексико. Творецът Ноуман има просто, но дълбоко осъзнаване, че ако работи в ателието си ,то то трябва да е изкуство по-скоро като дейност и по-малко като продукт. И така решавайки да разшири своето виждане върху изкуството, той работи в различни медии като скулптура, видео, филми, печат, пърформанс и инсталация. Ноуман се концентрира по-малко върху начина, по който даден процес или дейност може да се трансформира или да се превърне в произведение на изкуството. За Ноуман всичко започва с идея, която може да се оформи по много начини – текст, звук, неонова светлина, филмирано действие или взаимодействие. Ноуман се ангажира с основни теми в работата си, които засягат много: живот, смърт, секс, любов, насилие, разочарование, безпомощност. Повече от 50 години, той работи във всяка възможна художествена среда, разтваряйки утвърдени жанрове и измисляйки нови в процеса. Ноуман не се придържа към строги разграничения между изкуствата, а по-скоро залага кариерата си на „ изследване на възможностите за това, какво може да бъде изкуството“ и разширената му представа за скулптура, допускайки восъчни отливки и неонови надписи, телесни изкривявания и потапяща видео среда. Използването от Ноуман на неона като медия се повтаря в неговите творби. Той използва неон за да направи загатване за символизъм на светлината. В творчеството си включва и видеото като част от изкуството. Във видеоклипове, той използва собственото си тяло като суровина, ангажирайки се в скромни, повтарящи се задачи, които могат да бъдат: вбесяващи – „Скачащи в ъгъла“ – 1968 г. смущаващи – „Разходка с Contrapposto“ – 1968 г. грациозни – „ Бавна разходка под ъгъл /Beckett Walk/ 1968 г. Ноуман прави и по-сложни композиции. В „Бял гняв“, „Червена опасност“, „Жълта опасност“ и „ Черна смърт“ 1984 г.

чифт стоманени греди висят от тавана и набиват на кол три ръчно изработени стола, докато четвъртия стол виси точно отвъд обсега на арматурата.

През последните години Ноуман променя творчеството си в по-медиативен, по-изтънчен вид, включвайки звукови скулптури с високоговорители, съживяване на статичната скулптура чрез придаване на приятни извивки на тялото. Голяма част от творчеството му се характеризира с интерес към езика, често проявяващ се като визуални каламбури. Той има интерес да постави метафоричните и описателни функции на езика една срещу друга. Той изглежда очарован от природата на комуникацията и присъщите на езика проблеми, както и от ролята на художника като предполагаем комуникатор и манипулатор на визуални символи. Ноуман позволява на посетителите да се ангажират с вселената на художника чрез потапящи инсталации със силен акцент върху звука и движещото се изображение, както и поетични скулптури и неонови парчета. Произведения на изкуството на Брус Ноуман: Кръг с ръка- 1996 г. ,

 Сурова война – 1971 г.,  


 НЕ/ черно състояние/ - 1981 г.,  


 Картиране на STUDIO с промяна на цвета, флип, флоп – 2001 г., 

  Измиване на ръцете – 1996 г.,  

  Влиза и излиза – 2015 г.,  
 Три големи животни – 1989 г., 

  Въртележка – 1988 г.

 Цигулки, насилие и мълчание 1982 г.

Яж смърт 1972 г.


Double Poke 1985 г.


и много други, част от които не са озаглавени.

Произведението, което някога постави Ноуман сред най-скъпите художници е игрива скулптура от гипс и восъчна мазилка озаглавена „Хенри Мур, който ще се провали „ от 1967 г.. Произведението е продадено за 9,9 милиона долара

Ноуман е награждаван многократно за своя творчески и иноваторски подход в изкуството. Печели „Златен лъв“ на бианалето във Венеция през 1999 г. Награда Макс Бекман 1990 г. Награда Вълк на изкуствата 1993 г. Награда Уекснър 1994 г. Награда Praemium Imperiale на японската асоциация на изкуствата и скулптурата 2004 г. Награда Фредерик Кислер - Австрия 2014 г. за архитектура и изкуства Член на Американската академия на изкуства и литература – Ню Йорк 2000 г. Докторска степен от Института по изкуствата в Сан Франциско – Калифорния 1989 г. Докторска степен от Калифорнийския институт по изкуствата Валенсия 2000 г. Повече от 50 години Брус Ноуман непрекъснато тества и преоткрива какво може да бъде произведението на изкуството. Използването на еклектична гама от медии и неконтролирано желание за експерименти го правят ключова фигура в днешното изкуство. Ноуман е източник на вдъхновение за по-младите художници иноватори, които се опитват да избягат от рутината на дейността си. Неговият интерес към неяснотата и смисъла свързани с човешкия опит приковава интереса на публиката към неговите творби. Произведенията му са предизвикателство, тест, смайване , изпитание, разрушителност, абсурдност и често са физическо и психическо преживяване.