НОЛТЪН, Кенет (KNOWLTON, Kenneth)

От РЕЧНИК – ДИГИТАЛНИ ИЗКУСТВА
Направо към навигацията Направо към търсенето

Биографични данни:
  Кенет К. Ноултън (роден през 1931 г. в Спрингвил, Ню Йорк) е пионер в областта на компютърната графика, художник, мозаист и портретист, работил в Bell Labs.
  Образование:

Ноултън завършва Масачузетския технологичен институт и университета "Корнел". Бакалавър по инженерна физика в Корнелския университет, 1953 г. Научен сътрудник по електронна микроскопия. Магистър по инженерна физика, Корнелски университет, 1955 г. Физика, математика, биология Дисертация: Рентгенова микроскопия с модифициран електронен микроскоп RCA Доктор на науките за комуникациите, M.I.T., 1962 г. Е.Е., компютърни науки Дисертация: Разбор на изречения със самоорганизираща се евристична програма

  Кариера:
  През 1963 г. Ноултън разработва езика за програмиране BEFLIX (Bell Flicks) за филми с растерни изображения, създадени с помощта на компютър IBM 7094 и микрофилмов рекордер Stromberg-Carlson 4020. Всеки кадър съдържал осем нюанса на сивото и разделителна способност 252 x 184. Ноултън е работил с художници, сред които Стан Ван Дер Бийк и Лилиан Шварц. Заедно с Ван Дер Бик създават анимациите "Поле на стихотворенията". Ноултън създава и друг език за програмиране, наречен EXPLOR (EXplicit Patterns, Local Operations and Randomness).
  През 1966 г. той подготвя анимационен филм като въведение в езика за свързани списъци от ниско ниво (L6) на Bell Telephone Laboratories
  През 1966 г. Ноултън и Леон Хармън експериментират с фотомозайката, като създават големи отпечатъци от колекции от малки символи или изображения. В Studies in Perception I те създават изображение на легнало голо тяло, като сканират снимка с фотоапарат и преобразуват аналоговите напрежения в двоични числа, на които се присвояват типографски символи въз основа на плътността на полутоновете. Изображението е отпечатано във вестник "Ню Йорк Таймс" на 11 октомври 1967 г. и е представено на една от първите изложби на компютърно изкуство - "Машината, видяна в края на механичната ера", която се провежда в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк от 25 ноември 1968 г. до 9 февруари 1969 г.
  Преди това работата на Ноултън е изложена на изложбата Cybernetic Serendipity, проведена в Института за съвременни изкуства в Лондон от 2 август до 20 октомври 1968 г.
  Ноултън е съавтор на филма Ji Ga Zo, дата на излизане в САЩ 30 март 2011 г. Ji Ga Zo е пъзел, в който потребителят сглобява мозайка от 300 сенчести парчета, за да образува дигитализирано изображение от собствената си снимка.

http://www.knowltonmosaics.com/