НИКОЛАЙ, Карстен (NIKOLAI, Carsten)

От РЕЧНИК – ДИГИТАЛНИ ИЗКУСТВА
Направо към навигацията Направо към търсенето

Биография

Карстен Николай e немски художник и музикант, базиран в Берлин, роден през 1965 г. в Кемниц (Карлмарксщат). Той е част от генерация артисти, които работят интензивно в междинната област между музика, изкуство и наука. В своята работа той се стреми да преодолее разделението между сетивните възприятия на човек, като направи природни феномени като звукови и светлинни честоти, възможни за възприемане както от очите, така и от ушите.

Повлиян от научно - референтните системи, Николай често се занимава с математически структури като решетки и кодове, както и с грешки, случайни и самоорганизиращи се структури. Неговите инсталации имат минималистична естетика, която е много интригуваща със своята елегантност и последователност. След участието си в важни международни изложби като Документа X и 49-ото и 50-то Биенале във Венеция, произведенията на Николай обиколили целия свят в обширни солови и групови изложби.

За музикалните си произведения той използва псевдонима Alva Noto. С твърдо придържане към редукционизма той води своите звуковите експерименти в областта на електронната музика, създавайки собствен кодекс от знаци, акустика и визуални символи.

Заедно с Олаф Бендер и Франк Бритшнайдер е съосновател на лейбъла Raster-Noton. Техните разнообразни музикални проекти включват забележителни сътрудничества с Ryuichi Sakamoto, Ryoji Ikeda, Blixa Bargeld и Mika Vainio. Под псевдонима Алва Ното, Николай изнася концерти в Европа, Азия, Южна Америка и САЩ. Други локации за неговите изпълнения и инсталации са Музеят Гугенхайм в Ню Йорк, Музеят за Модерно Изкуство в Сан Франциско, Център Помпиду в Париж и Тейт в Лондон.

Творби

UNIDISPLAY

Повече от 30-метрова светлинна и аудио инсталация, състояща се от дълга стена, върху която се проектират променящи се светлинни шаблони, чрез огледала от двете страни на проекцията те съставят безкрайна вселена. Вълнообразните структури създават оптични илюзии, трептене и постизображения. В същото време различните визуални импресии се генерират от саундтрак, който преминава по тялото на зрителите чрез високоговорители, поставени под дългата пейка, на която може да се седне в самата инсталацията.

Първоначално обучаван за ландшафтен архитект, както и чрез познанията му сред други области като геология, биология и архитектура се отразяват в произведенията му, които съчетават звук, светлина и пространство. UNIDISPLAY е вдъхновена от органичните и систематични пространства на японската архитектура, и както в японските градини и тук може да се седне пейка и да се наблюдава безкрайния цифров пейзаж.

Основно, UNIDISPLAY е за начина, по който усещаме околния свят и как той реагира спрямо нас.


         


Източници

1. http://www.carstennicolai.de/

2. http://cphco.org/en/exhibition/carsten-nicolai/

Препратки

1. https://artreview.com/features/ara_springsummer_2014_feature_carsten_nicolai/

2. https://vimeo.com/44382401