НЕЙК, Фрийдър (NAKE, Frieder)

От РЕЧНИК – ДИГИТАЛНИ ИЗКУСТВА
Направо към навигацията Направо към търсенето

А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я 0-9

Фрийдър Нейк е математик, компютърен учен и пионер в областта на компютърното изкуство. Роден е на 16 Декември 1938г. в Щутгарт, Германия. Той е най-прочут с приноса си към най-ранните прояви на компютърното изкуство - малко поле в областта на компютърните науки, което прави първите си публични изяви на три малки изложби през 1965.


През 1963/64 Frieder Нейк започва да пише компютърни програми за автоматично генериране на естетически издържани рисунки без конкретна икономическа или техническа цел. Паралелно още двама учени започват да правят същото без да подозират един за друг, а именно Michael Noll и Georg Нейк. И тримата правят първите си изложби през 1965г. Първи е Нийс в Щутгарт през 5-11 Февруари 1965г., следван от Нол в Ню Йорк през 6-25 април 1965г и накрая Нейк през 5-26 Ноември отново в Щутгарт.


Той използва графичен прецизен плотер Konrad Zuse Z64 за генериране на изображенията си през 60те. До 1969 Нейк създава множество работи, които показва на редица изложби. Самият той определя, че е направил между 300 и 400 творби в този период. Голяма част са отпечатани в малък тираж, други са портфолио или просто единични творби.


Frieder Nake е участвал в редица важни прояви през 60те и 70те, като едни от най-значителните са „Cybernetic Serendipity“ (Лондон, 1968г), „Tendencies 4“ – Компютърни и визуални изследвания в Загреб, Югославия през 1968г, 35тото Венецианско биенале през 1970г и „Arteonica“ в Сао Пауло, Бразилия през 1971г.


През 1971г. публикува провокативно изявление в бюлетина на обществото за компютърните изкуства със заглавие „Не трябва да има компютърно изкуство“. Това предизвиква бурен дебат сред редица художници, писатели, музиканти и дизайнери, които са започнали да приемат дигиталните технологии. Изявлението на Нейк е породено от моралната му позиция, че дигиталните технологии навлизат силно в армията (тогава войната във Виетнам) и се стремят да автоматизират производството, като по този начин биха изкарали редица хора от работните им места. Все пак, всичко, което той иска, е да подскаже на колегите си артисти да не остават безразлични към тази вълна от промени.


Frieder Нейк е завършил математика във университета в Щутгарт, където по-късно изкарва и докторска си степен по теория на вероятностите. През годините е преподавал в Щутгарт, Торонто, Ванкувър и от 1972г е професор по интерактивна компютърна графика в катедрата по компютърни науки в бременския университет. От 2005 преподава и дизайн на дигитални медии. Гостуващ преподавател е в редица университети по цял свят.


През 1966 печели първа награда на Конкурса по компютърни изкуства за компютри и автоматизация. През 1997 е удостоен с награда за преподавателската му дейност и отлични постижения и иновации в университета в Бремен. През 1974г. Фрийдър Нейк публикува книгата си „Естетика от обработка на информация“(Ästhetik als Informationsverarbeitung), която е една от първите да разглеждат връзките между естетиката, компютрите и теоретичната информация. Тя става важна за транс дисциплинарната област на дигиталните медии. Тази книга и редица негови публикации показват интелектуалната му позиция между науката и хуманитарните науки – позиция, която го запазва критичен пред чудесата на информационните технологии. В своите публикации, семинари и лекции, Нейк, развива следните фундаментални концепции за културната теория на компютрите:

- Машинизирането на умствения труд

- Дублирането на компютърни неща

- Инструменталната среда

- Алгоритмичния знакНегови творби са част от мнозина частни колекции, както и в музите:

Abteiberg Museum Mönchengladbach (Germany), Kunsthalle Bremen (Germany), Victoria and Albert Museum London (UK), Museum of Contemporary Art, Zagreb (Croatia), Sprengel Museum Hannover (Germany), Mary and Leigh Block Museum of Art Evanston (USA), Tama Art University Museum Tokyo (Japan).

Източник: Wikipedia Оригиналния статия: https://en.wikipedia.org/wiki/Frieder_Nake