НЕГРОПОНТЕ, Никълъс (NEGROPONTE, Nicholas)

От РЕЧНИК – ДИГИТАЛНИ ИЗКУСТВА
Направо към навигацията Направо към търсенето
Никълъс Негропонте в дясно, при провеждане на инициативата „Лаптоп за Всяко Дете“

Биография

Никълъс Негропонте (1 декември 1943 г.) е световноизвестен технологичен визионер, проявяващ ярко разбиране за технологиите и тяхното въздействие върху бизнеса и обществото. Изключителен оратор, огромният му опит и задълбоченото му разбиране относно дигитализацията и нейното въздействие върху индустрията го правят водеща фигура, стояща в основата на трансформациите, които определят нашето бъдеще. Негропонтe е пионер в новите медии и движещата сила зад „Лаптоп за Всяко Дете“ (OLPC) - организация с нестопанска цел, която се стреми да предостави на децата по света нови възможности за изследване, експериментиране и изразяване чрез компютри.

След придобиването на две професионални степени в архитектурата от Масачузетския технологичен институт (MIT), Негропонте се присъединява към преподавателския състав в институцията през 1966 г. Въз основа на обширните си изследвания в областта на компютърната графика и компютъризирания дизайн, той основава MIT's Architecture Machine Group – група от ентусиасти, който изследват нови подходи към взаимодействието между човек и компютър. По-късно основава и легендарната Media Lab на MIT (1985), един от водещите световни интердисциплинарни изследователски центрове, прилагащ неортодоксален изследователски подход, за да представи влиянието на нововъзникващите технологии върху ежедневието.

Негропонте продължава да демонстрира широтата на своето мислене, като става първият инвеститор в списание WIRED, за което също пише и месечна статия. Комбинирайки и разширявайки своите идеи, той създава книгата „Being Digital“ (Vintage Books, 1996), която утвърждава статута му на експерт върху темата за това как светът на взаимодействието, забавлението и информацията в крайна сметка ще се слеят. „Being Digital“ оттогава е преведена на 40 езика. Той е и първият оратор в TED, като взема регулярно участие в още десет издания до сега.

Но може би най-забележителното и противоречиво постижение е неговата програма с нестопанска цел OLPC - проект за предоставяне на компютри за деца навсякъде по света. Вярвайки, че най-ценният ресурс на нацията е нейните деца, Негропонте има за цел да постави евтина, здрава и свързана в мрежа лаптоп технология в ръцете на тези, които най-много се нуждаят от нея - почти два милиарда деца в тепърва развиващите се страни. Този революционен начин за насърчаване на обучението започва с изграждането на пет училища в селските райони в Камбоджа, които нямат електричество, телефон или телевизия - но сега разполагат с широколентов безжичен достъп. В принос към неговата академична и благотворителна дейност, Негропонте взима участие и в частния сектор в борда на директорите на Motorola, Inc. (1995-2009 г.) и като генерален партньор в компания за рисков капитал, специализирана в дигиталните технологии за информация и развлечение. Той също така спонсорира начални фондове за повече от 40 компании, сред които Zagats, Ambient Devices, Skype и Velti.

Теми на Речи

ЦИФРОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Книгата на Никълъс Негропонте от 1996 г. „Being Digital“ дава поглед в света, който сега заемаме - пълен с безжични, сензорни екрани, електронни книги и персонализирани новини: „Двайсет години след това, дигиталното се превърна от революция в цивилизацията. Сега живеем, работим и играем в дигитална епоха (доколкото ни позволяват културата, инфраструктурата и икономиката в този ред). И както въздухът и питейната вода, дигиталното ще бъде забелязано само в отсъствието му, а не в присъствието му.” Тъй като се движим отвъд дигиталното, Негропонте ни дава още един поглед към изненадващите промени и възможности, които предстоят. Той изследва няколко курса на промяна, за които предсказва, че ще или вече засягат дълбоко планетата - екстремна бионика, истински изкуствен интелект и свързаността като човешко право.

ИСТИНСКАТА ИНОВАЦИЯ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ФОКУСИРА ВЪРХУ РЕЗУЛТАТИТЕ - ПРАЗНУВАЙ ПРОЦЕСА

„В развиващия се свят ние приемаме грешното послание относно предприемачеството и това, което представлява успехът. 12-годишен от Сиера Леоне направи батерии от боклук, постижение, приветствано от мнозина. Но постижението не беше батерията; то беше стила на мисълта, която го водеше. Когато се фокусираме върху резултата и свързваме работата си с него, ние се оказваме резистентни към опитването на нови неща и полагането на най-добрите ни иновационни усилия.“ Негропонте предлага вместо това да придадем стойност на усилията - като направим самият иновационен процес вълнуващ и възнаграждаващ независимо от резултата.

ВЪДВОРЯВАНЕ НА МИР ЧРЕЗ ТЕХНОЛОГИИ

„Глобалният достъп до „дигиталният свят“ - от деца и по-бедни нации - носи безпрецедентен потенциал за преодоляване на разделението на образованието, трансформиране на ученето и подобряване на уменията за глобализираната икономика.“ Негропонте вярва, че резултатите в крайна сметка ще създадат по-мирна планета. Той посочва пионерската си програма „Лаптоп за Всяко Дете“ и неговия по-скорошен експеримент за четене в Африка, като пример за това как технологията преобразува образованието, като същевременно помага да се разрушат националните граници.

ПРАВЕТЕ ГРЕШКИ ТОВА Е НАЧИНА, ПО КОЙТО СЕ УЧИМ

„Какво ще стане, ако научим всичко грешно? Индустриализацията на училищното образование, замени нашето естествено желание за изучаване с обсесивно фокусиране върху фактите. Ние третираме знанието като заместител на ученето, въпреки че опитът ни показва, че е съвсем възможно да се знае нещо, без то да се разбира. От там идва и нашето фатално убеждение, че всичко може да бъде преподавано и че съществува перфектен начин да се преподава всичко.“ В провокативната дискусия Негропонте размишлява над това как светът ни може да бъде по-добро място, ако се съсредоточим по-малко върху измерването на това, което казваме на другите, а по-скоро над това да вникнем в тяхната гледна точка.

ТЕХНОЛОГИЯ: ВИНАГИ МИСЛЕТЕ ЗА ПРОВОКАЦИЯ

Историята на иновациите е свидетелство за поставяне под въпрос на предположения и установени истини за нашия свят. По-специално в областта на технологиите, Негропонте предизвиква днес въпроси за това как учениците се обучават по-добре чрез технологията (не според начина, по който вероятно мислите). Помислете си, че във времената, когато "Негропонте" се застъпва за създаването на медийната лаборатория MIT, пише в списание WIRED, създавайки "Being Digital" - бестселър номер 1, инициирайки програмата за предоставяне на компютри на деца, световният консенсус беше във всеки случай против тези нововъведения. Кога някога иновациите идват чрез консенсус?

Източници

1. https://sternspeakers.com/speakers/nicholas-negroponte/

2. https://www.ted.com/speakers/nicholas_negroponte

3. https://www.britannica.com/biography/Nicholas-Negroponte

Препратки

1. https://www.ted.com/talks/nicholas_negroponte_a_30_year_history_of_the_future

2. https://www.ted.com/talks/nicholas_negroponte_in_1984_makes_5_predictions

3. https://www.smithsonianmag.com/innovation/tech-visionary-nicholas-negroponte-talks-about-future-education-180958714/

4. https://web.media.mit.edu/~nicholas/