Видеофрикс (Videofreex)

От РЕЧНИК – ДИГИТАЛНИ ИЗКУСТВА
Направо към навигацията Направо към търсенето
Видеофрикс (Videofreex) е името на авторски колектив сформиран през 1960г. Те създават множество видео записи, инсталации и мултимедийни събития. Помагат на стотици хора да навлязат в средата на създаването на новата видео продукция.

Първите основатели на „Videofreex” се срещат на музикалния фестивал Удсток през 1969, където се създават алтернативни видео записи, извън центъра на основното музикално събитие. По това време, за тях е голямо щастие да бъдат забелязани от телевизиония канал CBS, който в последствие им възлага да направят нов тип видеоформатно ТВ шоу, използвайки технологично постигнатата за това време мобилност при аудио и видео записващите устройства. Групата създава свое собствено студио за видео обработка с условия, при които да могат да бъдат записвани едновременно няколко камери. В това студио периодично те работят с актьори, политици и обикновени хора. Също така и с други подобни групи и автори от това време, като TVTV, the Whole Earth Catalog’s Media Access Center, Ant Farm, Nam June Paik, Shirley Clarke, Raindance и др. С повече от десет човека, артисти и продуценти, сформираната група Videofreex става популярна с иновативната си и понякога забавна видео-продукция, която обхваща проекти от рок концертни записи, авангардни пърформънси, еротика, циркови представления, градски – улични демонстрации, алтернативни културни събития, традиционни професии и туристически документални записи.

Авторите от групата Videofreex работят в продължение на 9 години, докато не се намесват причини от техния личен живот и семейни планове. През това време те създават множество проекти, които днес са събрани в един богат архив.