Блек Маунтин Колидж (Black Mountain College)

От РЕЧНИК – ДИГИТАЛНИ ИЗКУСТВА
Направо към навигацията Направо към търсенето

Black Mountain College е експериментално училище основано в средата на ХХ век на принципа на балансиране в академичните среди на изкуство и ръчен труд в рамките на едно демократично, комунално общество за създаване нa "завършените" хора. Средата там била много благоприятна за интердисциплинарна работа и експериментиране. Училището се е утвърдило като едно от най-важните за творците на ХХ век и техния стремеж да променят коренно съвременното изкуство. Колежът насърчава екстремни експерименти чрез творчество и интердисциплинарна координация. Въпреки, че Black Mountain College съществува само двадесет и три години, той оставя незаличима следа в американската художествена сцена. Някои от най-влиятелните американски художници на ХХ век са били сред студентите и преподавателите на колежа: Робърт Раушенбърг, Франц Клайн, Валтер Гропиус, Йозеф Алберс, Джон Кейдж, Чарлс Олсън, Бъкминстър Фулър, Мърс Кънингам и други.

Black Mountain College е замислен като либерално училище по изкуства, където подхода към образованието е неформален. Основана през есента на 1933 г. от Джон Андрю Райс, Теодор Dreier и други преподаватели, дошли от Rollins College. За времето си е уникален образователен експеримент. В колежа е премахната точковата система на оценяване, като дава възможност на студентите да се съсредоточат върху проекти, чиято реализация е крана цел на съответния курс. Проектите се оценяват от външни за учебното заведение хора. Ръководството на Black Mountain College също е в ръцете на студентите, като решенията се вземат с консенсус. Дебатите, предшестващи консенсуса били, бурни дори войнствени. Идеята за демократизъм на образованието достига връхна точка. Колежът възпитава у студентите, качества у студентите се, които дори днес са чужди на много образователни програми

През петдесетте години Black Mountain College не успява да оцелее. Стига се до там, че учебното заведение плаща сметки в натура с говеждо месо от фермите си. Подложен е на натиск са ориентира програмата си в по-традиционна посока а през есента на 1957 е затворен с решение на съда. Black Mountain College се оказа важен предшественик и първообраз за много от алтернативните колежи днес и се превръща в инкубатор за американския авангард.