БЪРНАМ, Джак (BURNHAM, Jack)

От РЕЧНИК – ДИГИТАЛНИ ИЗКУСТВА
Направо към навигацията Направо към търсенето

Джак Уесли Бърнам-младши (роден в Ню Йорк през 1931г.) е американски писател по изкуство и технологии, който преподава история на изкуствата в Северозападния университет и Университета в Мериленд. Той е една от основните причини за появата на системното изкуство през 60-те години.

Jack Burnham

"Културната мания на обекта на изкуството бавно изчезва и се заменя от това, което може да се нарече "системно съзнание". Всъщност то се пренасочва от прякото оформяне на материята до загрижеността за организиране на количества енергия и информация ...“( "Отвъд съвременната скулптура" (1968 г.)


Учи в Бостънската музейна школа и Института Уентуърт, преди да завърши училището по изкуство в Йейл с Бакалавърска степен през 1959 г. и Магистратура през 1961 г. От 1956 до 1968 г. той работи периодично като художник на знаци и чертожник, но скулптурата за него е на преден план. Неговите произведения често включват светлина (крушки с нажежаема жичка, неон и т.н.).В "Отвъд съвременната скулптура" се появява снимка на монтаж на таван от 1968 г., направен от електролуминесцентна лента и алуминиеви канали.Тази скулптура се казва "зрител активирал светлинни ленти "и е показана в галерия" Ричард Грей "в Чикаго от 22 юли - 16 август 1968 г.

Джак Бърнхам е сътрудник в Центъра за напреднали визуални изследвания на MIT през 1968-9 и е спечелил стипендия на Гугенхайм през 1973-4 г., за да работи върху книга за Дюшан. По време на най-плодотворния си период като писател, преподава история на изкуството в Северозападния университет в Илинойс и става председател на художествения отдел. През 1976 г. той се оттегля от Северозападния университет, за да преподава в Калифорнийския университет в Сан Диего, Училището по изкуствата „Институт Чикаго”, Университет „Колгейт“ и Университет „Уилямс“. През 80-те години той се премества в Университета в Мериленд (колежа "Колидж Парк") за да председателства отделите за изкуство и история на изкуството. Сега пенсиониран, той се е оттеглил от обществения живот.

Бърнам пише две книги и десетки статии в списания като: „Списание за изкуство и художници“, „Изкуство и общество“, списание "Артфорум", списание Arts.

Негови книги:

1968, Beyond Modern Sculpture: The Effects of Science and Technology on the Sculpture of This Century, New York: George Braziller; London: Allen Lane/Penguin Press.

1969, Art in the Marcusean Analysis, vol 6 of the "Penn State Papers in Art Education", edited by Paul Edmonston (Philadelphia: Pennsylvania State University, 1969).

1973, The Structure of Art, Revised Edition, Brazillera.

1974, Great Western Salt Works: Essays on the Meaning of Post-Formalist Art, New York: George Braziller.

2015, Dissolve into Comprehension: Writings and Interviews, 1964-2004, edited by Melissa Ragain (Massachusetts: The MIT Press, 2015).