Verostko, Roman

От РЕЧНИК – ДИГИТАЛНИ ИЗКУСТВА
Направо към навигацията Направо към търсенето

РОМАН ВЕРОСТКО


Роман Веростко е художник, който създава компютърно генерирани произведения на изкуството, използвайки свои собствени алгоритми. Започва да пише за алгоритмично изкуство в края на 70 те и началото на 80 те години и развива визуален стил чрез използване на ориенталски четки в плотер с писалка. Роман Веростко е роден на 12 септември 1929г. в Тарс, Пенсилвания под името Йосиф. Променя името си на Роман, когато става монах. Завършва института по изкуствата в Питсбърг през 1949 г. и година по-късно постъпва като монах в Сейнт Винсент Архабатство. Като монах, той продължава своята художествена дейност. Изучава философия и теология в колежа Сейнт Винсент и следва магистърска степен по изящни изкуства в Pratt Institute през 1961 г. . Също изучава история на изкуството в Нюйоркския университет. Пътува до Париж, където учи гравюра. Работата му в Париж е повлияна от Стенли Уйлям Хейтър, от когото се учи на гравюра и методи за полуавтоматизирано производство на образи. Именно това по-късно предизвиква интереса му към използването на алгоритми за създаване на изкуство. През 1968 г. след като напуска монашеския живот, той се присъединява към хуманитарния факултет в Колежа по изкуства и дизайн в Минеаполис, където става почетен професор през 1994 г. и написва първите си програми в Института за контролни данни в Минеаполис. През 1970 г. работи като гостуващ учен в Центъра за напреднали визуални изследвания към Масачузетския технологичен институт. Веростко започва да работи с алгоритми с компютри Apples-78г. и IBM-81г. . Първата му компютърна генерирана работа е светлинно шоу озаглавено The Magic Hand of Chance през 1982 г. написано на BASIC на IBM PC. Тогава създава и софтуера Hodos за компютърно изкуство и произвежда първите си алгоритмични рисунки с помощта на плотер и писалка / Houston Instruments DMP-52/ като през 1987 г. го адаптира за използване на ориенталски четки вместо писалки.

През 1995 г. е съосновател на групата на художниците The Algorists с Жан-Пиер Ебер след панел озаглавен „Изкуство и алгоритми“ в SIGGRAPH.

Веростко прекарва безброй часове, работейки с програми за компютърно кодиране. Съсредоточава се върху разработване и усъвършенстване на програма за „ генериране на форми“, която израства от 25 год. опит на художника. Той споделя, че тези процедури отварят нови граници на визуалната форма благодарение на изчислителната мощност. Тези форми са реалности със собствен визуален живот. До 1982 г. Веростко разработва елементарен компютърен код за иницииране и импровизация на идеи за форма на изкуството, които включват съчетания за „генериране на формуляри“ като стремеж към чиста форма. Чрез тях той изследва визуалните възможности, да прецизира форми и съставя процедури за създаване на изкуството. Готовата работа се рисува с химикалки, монтирани на рамото за рисуване с плотер за писалки . Алгоритмите за управление за тези процедури, Веростко непрекъснато ги развива в програма от рутинни процедури, които озаглавява „ Hodos“/ от гръцки – пътека/. За ролята на алгоритъмът може да се каже според автора, че за да може едно произведение на изкуството да се счита за алгоритмично изкуство, неговото създаване трябва да включва процес основан на алгоритъм, измислен от художника. Алгоритъмът е подробна рецепта за проектиране и изпълнение на произведение на изкуството, което може да включва компютърен код, функции, изрази или друг вход, който в крайна сметка определя формата, която изкуството ще приеме. Този вход има математически, изчислителен или генеративен характер, за своите визуални форми Роман Веростко използва парцалена хартия, върху която създава оригинални рисунки с писалка и акрилно мастило. От средата на 80 те год. на 20 век всичките му чертежи се изпълняват с многописални плотери на Houston Instruments, свързани с компютър. Някои от произведенията включват щрихи с четка.

Той коментира: „ За тази цел създадох интерактивна рутина с писалката: рутината поставя машината на пауза, ако е необходимо , така че мога да заредя четка за рисуване на плотера с писалка за изпълнение на движения с четка. Плотерът използва четката вместо писалки с мастило. Софтуерът, който създава художника е написан на елементарен BASIC c DMPL като команден език за управление на плотера. Произведения на изкуството: Алгоритмична поезия – 2010 г. Алгоритмични рисунки, създадени с четки и химикали, монтирани на машина за рисуване, имат за цел да изразят „ радостта от цифровото“ според художника. Той беше вдъхновен от спомените за разходка със съпругата си в природни паркове, опитвайки се да се ожени за „суровата логика на алгоритмите генерира буйна игривост и тиха вълна“. Rocktown Scrolls – 2006 г.

Това е поредица от компютърно генерирани рисунки с химикал и мастило кръстени на родния град на художника, в който форми са придружени от текстове от различни източници / като стихотворение на Уйлям Блейк, пиеса на Уйлям Шекспир или пасажи от Библията/ кодирани в алгоритмично генерирани глифи.Писанията на Пърл Парк – 2004.2005 г.

Тази поредица е повлияна от сутрешните разходки, които художникът прави из Пърл Парк в Минеаполис. Вдъхновени от украсените страници на средновековни илюминирани ръкописи, композициите са доминирани от рисунки в ярки цветове и линии на глифове, генерирани за тези произведения. Някои глифове нямат значение, докато други представят в кодирана форма текст от Дарвин, Лао Цу, индианците апачи или книгата Битие.


Работа с писалка – 1998 г.

Веростко започва да дефинира своя особен визуален стил през този период с помощта на плотер с писалка и колекция от четки. Плотерът за писалка се управлява от софтуер, написан от художника. Изявления на художника: Изобразяване на невидимото – 2004 г. „Моята алгоритмична работа се корени в традицията на художниците от началото на 20 ти век, които се стремяха да създадат изкуство в чиста форма. Повлияна от работата и писанията на пионери като Малеевич и Мондриан, моята работа се превърна в търсене през целия живот за изкуство в чиста форма. Този стремеж за създаване на визуална форма със собствен живот доминира в работата ми от 50 те години на миналия век. Настоящата ми работа продължава същия стремеж към „ чиста форма“, който съблазняваше пуристите от началото на 20 ти век“. Преход към алгоритмични генератори на форми

„ През 1970 г. чрез курс по Компютърни концепции в Института за контролни данни в Минеаполис се запознах с FORTRAN. Изпитах страхотния лост за „генериране на форми“ на алгоритми изпълнявани с изчислителна мощност. С алгоритми, които изискват обширни изчисления за генериране на форма, сега можем да съставим „резултата за рисуване“. Роман Веростко озаглавява своите произведения по различен начин. Някои заглавия произлизат от възбуждащи качества, които вижда в готов вид. Някои произведения остават неозаглавени и им се дават номера, подобно на музикални композиции. Често произведенията са озаглавени за да отпразнуват текст, да възпоменат човек или отбележат събитие.

„Брат“ – 1967 г.


Епигенеза: Растеж на формата – 1996 г.


Обърнатата книга/ посветена на Фред Роджърс/ - 2008 г.

Парижки тетрадки 1963 г

Въпреки това самите форми на изкуството винаги се представят като визуални реалности, които трябва да изживеят, подобно на начина, по който човек може да преживее музикална форма, цвете или дърво.

Веростко участва в изложби като: SIGGRAPH“90 Art Show / компютърен музей Бостън 1991 г./ ISEA – Сидни 1992 г. ARTEC“ 95 г. Международно бианале в град Нагоя – 1995 г. Genetic Art-Artificial Life – Линц – 1993 г. Код: Езикът на нашето време – Ars Electronica – Линц 2003 г. Алгоритмична революция ZKM – Карлсруе 2005 г. Обратна връзка – Laboral Centro de Arte y Creacion Industrial – Хихон 2007 г. Digital Pioneers – Музей на Виктория и Албърт - Лондон 2009 г. Рисуване с код: Произведения от колекцията на Ан и Майкъл Спалтър /De Cordova Scnlpture Park and Museum Lincoln, Massachusetts 2011 г. The American Algorists: Linear Sublime New York Digital Salon 2013 г. Coder le Monde – Coding the World Centre Pompidon – Париж 2018 г. Chance & Control: Изкуството в ерата на компютрите / Виктория и Албърт музей – Лондон 2018 През 2019 г. Колежът по изкуства и дизайн в Минеаполис проведе ретроспектива на работата озаглавена Роман Веростко и Облакът на незнанието. През 2009 г. ACM SIGGRAPH му връчва наградата за отличен артист за цялостно постижение.

Арт проекти на Роман Веростко: 1966 г. – Псалми в звук и изображение

1969 г. – 1976 г. – Поздравителни картички

1982 г. – Машини за вземане на решения / в памет на Норберт Винер/

1990 г. – G. Bool „Извеждане на законите….“

1997 г. – Университет на Сейнт Томас : Стенопис: Растеж на формата

1995-1998 г. – Осветена универсална машина на Тюринг

1995 г. – Универсална машина на Тюринг като автопортрет / в чест на Алън Тюринг/

2006 г. – Цветя на ученето Spalding U

2008 г. – Обърнатата книга и стенописът с главата надолу / посветена на Фред Роджърс/

2011 г. – Триетажна чертожна машина

Веростко получава значително признание от организации, които са подкрепили развитието на дигиталното изкуство : Първа награда – Златен плотер 1994 г., Гладбек- Германия Почетно споменаване за Prix Ars Electronica – 1993 г. Линц – Австрия Награда от Portrait by Mehram – Карими, Уудлейк, Ричфийлд – Минесота 2017 г. ARTEC- 1995 г. Нагоя – Япония Награда SIGGRAPH за отличен артист за житейски постижения и въвеждане в първия клас на SIGGRAPH Academy 2018 г. Роман Веростко има изключителна способност да инвенстира в идеи, да развива изкуството отвъд приетите граници, да покаже хармония между човешкия интелект и креативността в единен феномен от алгоритъм и форми. Способността да адаптира творчеството чрез стремежа си към чиста абстракция, електронни медии и системи от логика и език са доказателство за изключителния интелект на художника и творец Роман Веростко.