ВОСТЕЛ, Волф (VOSTELL, Wolf)

От РЕЧНИК – ДИГИТАЛНИ ИЗКУСТВА
Направо към навигацията Направо към търсенето

Роден на 14ти октомври 1932 година в Леверкузен умира през април 1998 в Берлин. Той е художник и скулптур, занимаващ се с видео арт и пространствени инсталации. Един от пионерите на хепънинга и участник в движението Флуксус. Характерни за него са техниките като замъгляване и де-колаж. Използва телевизионни сетове и вградени обекти в бетон в работите си.

Той създава първите си артистични проекти през 1950 година. През 1953 година следва в академията за изкуство във Въпартал и създава първия си Де-колаж през 1954. През 1955-1956 следва в изкуство в Париж и след това през 1957 година в академията в Дюселдорф. Философията на Востел се гради на идеята за разрушението, което е навсякъде около нас и преминава през целия 20ти век. Работната му концепция на деколажа е основана на визуалната сила, която премахва остарелите стойности и ги превръща в мислена като функция дистанцирана от медията.

Първият му хепънинг на име „ Theater is in the street ” се провежда в Париж през 1958 година и включва части на автомобил и телевизор. През същата година той взима участие в първия европейски хепънинг и успява да произведе неговите първи обекти от части от телевизори и автомобилни части. Востел е силно впечатлен от Карлхайнц Щокхаузен, с който се среща случайно в едно от студията на немското радио ВДР и през 1959 година той създава електронен TV Dé-coll/age. Това отбелязва и началото на неговото участие в движението ФЛУКСУС (FLUXUS), което той самия съосновава през 60те. Востел стои зад много хепънинги в Ню Йорк, Берлин, Кьолн, Въпертал и Улм, както и на много други места. През 1962 той участва в планирането на Фестум Флуксорум, интернационално събитие във Виизтбаден заедно с Нам Джун Пайк и Джордж Макюнас. Волф Востел става пионер на видео арта и инсталацията през 1963 година с работата си 6 TV Dé-coll/age показан в Смолин Галери в Ню Йорк, а сега в колекцията на Музео Рейна София в Мадрид. През 1967 година той прави хепънинг „ Мис Виетнам“ занимаващ се проблематиката на виетнамската война. Той създава Labor e.V., група, която се занимва с изследването на акустични и визуални събития, заедно с Маурисио Кагел и други.

Волф Востел е първия артист в историята, които интегрира телевизионен сет в артистичната си работа. Тази инсталация е направена през 1958 година под името „Cycle Black Room“ и сега е част от колекцията на музея за изкуство Berlinische Galerie в Берлин. По – ранни работи с телевизионен сет са Transmigracion 1-3 от 1958 и Elektronischer Dé-coll/age Happening Raum от 1968. През 1974 се организира първата голяма ретроспективна изложба в АРЦ 2 в музея за модерно изкуство в Париж.

Волф Востел получава признание също за неговите рисунки и обекти като снимките на американския B – 52 бомбардировач, публикувани в рубриката „ капиталистически реализъм“. Нам Джун Пайк и Востел са участници в движението ФЛУКСУС (FLUXUS) и в работата на двамата артисти се открива критика към фетишизма на телевизията и културата на консумацията. След 90та година са направени ретроспективни изложби с творчеството на Востел, както и документален филм на име VOSTELL 60-RÜCKBLICK 92.

Връзки

http://www.wolf-vostell.com/