ВАСУЛКА, Щайна и Уди (VASULKA, Steina and Woody)

От РЕЧНИК – ДИГИТАЛНИ ИЗКУСТВА
Направо към навигацията Направо към търсенето
Щайна и Уди са пионери във Видео Арта.

Уди (Woody Bohuslav Vasulka) е роден през 1937 година в Бърно (Чехия). Учи металургия и механика в училище за индустриално инженерство в родния си град от 1952 до 1956-та година. През 1960-та година се установява в Прага да учи Телевизионна и филмова продукция в Academy of Performing Arts, като също е писал поезия и е продуцирал късометражни филми. Щайна (SteinunnBriem Bjarnadottir) е родена през 1940 година в Рейкявик (Исландия). Учи езици, музикална теория в консерваторията в Прага и свири на цигулка.

Двамата се срещат в началото на 1960 година, след няколко години се женят и през 1965 емигрират в Ню Йорк. Там Стейна работи, като музикант на свободна практика, а Уди режисира индустриални филми в Harvey Lloyd productions. Контактът на Уди с киното позволява да еспериментира с електронен звук и стробоскопичен проектор на филмови снимки. Уди и Стейна създават екип за разследване, чиято кулминация е на изложението „Кухнята“ (The Kitchen) в Ню Йорк през 1971 година. Електронната „Кухня“ била лаборатория, в която артисти можели да експериментрат със съвременна технология и да представят своите проекти на живо.

През 1998-ма година Уди и Стейна Васулка печелят наградата на Националното сдружение на медия и култура (NAMAC) в Сан Франциско за тяхната работа в областа на медийното изкуство,след което получават почетни докторски степени в Института по изкуства в същия град. В момента Стейна и Уди живеят в Санта Фе, Ню Мексико.


Източници

http://monoskop.org/Steina_and_Woody_Vasulka