ВАСОФ, Анна

От РЕЧНИК – ДИГИТАЛНИ ИЗКУСТВА
Направо към навигацията Направо към търсенето

Анна Васоф е гръцки архитект и медиен артист. Родена e през 1985 г. и учи Архитектура в Университета на Тесалия (2010) в Гърция и Трансмедийни изкуства (2014) в Университет за приложни изкуства, Виена. През 2020 получава докторска степен за своята анимационна техника, която разработва в проекта си “Non stop stop motion” От 2004 година видеата и късомертажните ѝ филми биват представяни на фестивали и много от тях получават награди. Работи върху проектирането и изграждането на иновативни механизми за създаване на видеоклипове, филми, пърформънси и инсталации.

В худoжественото си изявление казва :„Работата ми е универсална и достъпна поради закачливостта и пакостта си. Основава се на искрено експериментиране с механизми на движение и изкуство, базирано във времето. Стигам до сърцевината на всеки въпрос и започвам от нулата, преоткривайки основни принципи от собствената си гледна точка.”


Избрани творби

Hanging on their lips (2021)

По време на престоя си на творческа резиденция в iii създава интерактивна инсталация със заглавието Hanging on their lips. Посетителите са поканени да се изкачат по стена за катерене изградена от отливки на устни, уловени в различни моменти на изговаряне, което придава материалност на фразите, запечатвайки ги във времето. Творбата цели да обърне внимание над вслушване в това, което някой казва.


Statement #06 / Useless machine (2019)


Useless machine представлява едночасов пърформънс, в който художничката седи в голяма интерактивна машина и я изключва всеки път, когато някой я включи. „Това изпълнение е преувеличена метафора за прекомерните административни процеси, които повечето от нас послушно следват всеки ден“, казва артистът за критичния подход, който приема с Useless Machine: „Правилата, принципите и инструкциите показват как трябва да се правят нещата за да поддържаме системи, които ограничават способността ни да мислим.” С остроумие и изтънченост Безполезната машина на Ана Васоф си играе със зрителя. Механизмът за умишлено включване и изключване на машината и личното взаимодействие с инсталацията повдигат въпроси за това как комуникацията човек-машина може да бъде проектирана така, че машината в крайна сметка да се превърне в инструмент за взаимодействие между двама човека. Работата е създадена за Kunstraum Lakeside, Клагенфурт, Австрия.


Non-Stop Stop-Motion (2016)


В рамките на докторската програма за художествени изследвания в Университета за приложни изкуства във Виена, Анна Васоф изследва нови начини за създаване на късометражни филми, чрез развиване на своята анимационна техника, която нарича ''Non-Stop Stop-Motion''. Работата се основава на анимационната техника на покадровата анимация, но се различава в основния си технически производствен елемент, който традиционно е серия от индивидуално фотографирани кадри, комбинирани в последователност. С подхода ''Non-Stop Stop-Motion'' видеокамерата непрекъснато записва илюзия за промяна на движението. Последният филм има подобни на прекъсвания движения като стоп моушън филм, но медийно отразяващият му характер има по-силно влияние върху съдържанието и формата му. За създаването на филм ''Non-Stop Stop-Motion'' филм, използва последователност от обекти или изображения, които нарича хиперкадри. Хиперкадрите са единични обекти или изображения, които формират последователността и предизвикват илюзията за движение. Използва термина хиперкадри, за разграничение от кадрите, които записва видеокамерата (например стандартна видеокамера записва 25 кадъра в секунда). Обикновено е необходим повече от един видео кадър за запис на хиперкадър. Видеокадрите разкриват какво се случва между хиперкадрите и свързват зрителя с действителното записано пространство и действие. „ Моите творби с ежедневни предмети (обувки, метли, саксии и др.) се занимават със социални парадокси и ни позволяват да видим един познат свят от различна гледна точка.”


Down to Earth (2014)

Анна Васоф се обръща към мултифункционалността на обувките като им придава нова функция и значение. Създадени са дизайни на силно отличителни механични устройства за всеки от 28 чифта обувки, някои от които разказват цели истории в движението, като например вилица, която се опитва да улови маслина, стрела, опитваща се да улучи целта,тиган, обръщащ палачинки. Обектите променят функцията на обувките и как някой може да ходи в тях.


Самостоятелни изложби

2022 “Opening the Mind and Other Stories”| Остфолд, Норвегия

2022 “How do you move the Audience?” | bb15, Линц, Австрия

2022 “The Weight of Tears and other Looping Stories” | Грац, Австрия

2022 “At Least I have my Phone” |Приложен шоурум в MuseumsQuartier, Виена, Австрия

2021 „“A Real Exhibition in a Real Space” | галерия Untitled Projects, Виена

2020 “Things and Wonders” | Табор Велики, Хърватия

2020 “Happy Birthday” |Forum Stadtpark, Грац, Австрия

2019 Statement #06 —Kunstraum Lakeside, Клагенфурт, Австрия

2018 “Behind The Glass” |Showroom Red Carpet Metrostation Карсплатз, Виена, Австрия

2017 г. Performance H13| Виена Австрия

2017 “Things and Wonders”|фондация CHEAPART, Атина, Гърция

2016 “Non-Stop Stop-Motion Machines”| Виена, Австрия

2015 “Mechanisms of Happiness”| Виена, Австрия

2015 “Shoes, Domino and Happiness“| Музей на мултимедийното изкуство и фотография, Москва, Русия


Източници

https://annavasof.net

https://www.youtube.com/channel/UCsnBS_bOZL8RL2u0dtp0ARz

https://www.youtube.com/channel/UCSHEF9CFOUhK9lArA2GVzRw