ВАЛИ ЕКСПОРТ (VALIE EXPORT)

От РЕЧНИК – ДИГИТАЛНИ ИЗКУСТВА
Версия от 13:41, 13 април 2020 на Subhuman (беседа | приноси)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Родена през 1940, в Линц, Австрия с името Валтрауд Ленер, а през 1967 год. приема псевдонима VALIE EXPORT (ВАЛИ ЕКСПОРТ). Завършва Националното училище по текстил, Виена. Работи за кратко в кино индустрията. През 1991-1995 год. професор по Визуална комуникация във Висше училище по изкуствата, Берлин, Германия. През 1995-2005 год. е професор по Медийно изкуство в Академия за медийно изкуство, Кьолн, Германия. От 1989 год. е професор по Филм и Видео в Университета Уисконсин, Милуоки, САЩ и в Национално техническо училище, Виена. Участва в множество международни изложби.НАГРАДИ

– 1988, Международен филмов фестивал Сан Франциско;

– 1991, Културна награда на Австрия (за филм);

– 2000, Награда „Оскар Кокошка“;

– 2004 год., Международна награда изкуство и култура, Kulturfonds der Stadt Salzburg;

– и други.ИЗБРАНИ РАБОТИ


Body Configurations, 1972-76[1]

В тази серия Вали Експорт използва своето тяло като инструмент, който мери и който подчертава. Чрез този акт на поставянето на тялото в архитектурна градска среда, подчертавайки нейната непромененост, тя се опитва да се противопостави на конформистката култура на нейната родна Австрия в следвоенния период. Неуспешните напасвания с архитектурната среда подчертават именно този конфликт между индивида и социалните сили, оформящи неговия свят. Повечето фотографии са подчертани с черни и бели линии, добавени като мастило върху принта.

Body Configurations, 1972-76
Body Configurations, 1972-76TAPP und TASTKINO (TAP and TOUCH CINEMA) 1968/1989 [2]

Пърформанс документиран в кратко видео. Пърформанса се случва на площад в Мюнхен. ВАЛИ ЕКСПОРТ се появява „облечена“ в специално конструирана кубична кутия с отвор, който покрива гърдите ѝ. Тя стои тихо, докато неин колега, също художник, Петер Вейбел огласява с мегафон покана към минувачите да поставят ръцете си в кутията за тридесет секунди. Този иконичен феминистки акт е част от „разширеното кино“ (expanded cinema), течение свързано с идеи и практики разработени от художници и теоретици през 60те и 70те. Идеята им била да тестват идеите на филмовия медиум, свързвайки го с пърформанс изкуството.

TAP and TOUCH CINEMA, 1968-1989

Action Pants: Genital Panic, 1969[3]

Пърформанс състоял се през 1968 год. в Мюнхен. По-късно ВАЛИ ЕКСПОРТ прави постери, които остават като документ от това събитие, някои са част от колекцията на Tate. Пърформанса се е реализирал в кино, където филмови режисьори показват експериментални филми. Тя срязва панталона, който носи, така че гениталите ѝ да бъдат извадени на показ и влиза в киното, разхождайки се между редовете. Тази акция разбива клишетата за представянето на жените в киното като пасивни обекти.

Action Pants: Genital Panic, 1969


ИЗТОЧНИЦИ

https://www.valieexport.at/

http://www.artnet.com/artists/valie-export/

https://www.moma.org/collection/works/147166

https://www.tate.org.uk/art/artists/valie-export-6411